Látnivalók

Merics gyűjtemény

     Dr. Merics Imre, a gyűjtemény létrehozója egy kis Zala megyei faluban, Bazsiban született. Ősei földművesek voltak. Még négy éves sem volt, amikor édesapja a második világháborúban életét vesztette. Két testvérével és édesanyjával, a földeken és az állatok között minden munkát el kellett végeznie. Húsz éves korában, ilyen előzményekkel került az Állatorvostudományi Egyetemre, ahol 1964-ben végzett.
Az egyetem elvégzése után a 60-as évek közepén, kalandos körülmények között került Tormásra, az eldugott kis baranyai faluba. Először főállattenyésztőként, majd körzeti állatorvosként dolgozott és a mai és a mai napig is dolgozik.

     A házakhoz bejáratos állatorvos a 70-es évek elejétől az akkor értéktelennek tűnő tárgyak gyűjtője lett. Gyűjtő szenvedélye nemcsak népművészeti alkotásokra, hanem fiatal, tehetséges festőművészek képeire is kiterjedt.

     Portájával szemközt egy alkotóházat hozott létre. A Tormásra érkező fiatal művészek ellátást, vásznat, festéket kapnak, hogy alkothassanak. Nem kér mást, csupán annyit, hogy az elkészült képek a gyűjteményt gazdagítsák. Alkotás és műgyűjtés együtt. Ez a gyűjtemény további bővítésének egy új formája. A több, mint húszéves gyűjtőmunka során létrejött, mára már több száz darabból álló gyűjteményben olyan értékek jelennek meg, amelyeket a magyar művészettörténet legjelesebb művészei között tisztelünk.  A szerkezetében egyedülálló gyűjtemény felöleli a kortársművészetünket a népi művészettől az avantgárdig. Szellemi nyitottság jellemzi, melyben Merics Imre a saját és a magyar művészet sorsát egy összefoglalással próbálja áttekinteni.

     A Merics gyűjteményről részletesen a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága által kiadott “Merics gyűjtemény” című könyvben található.

Fekete István emlékösvény

Hollófészek – Nagymáté – Bakóca – Alsókövesd – Felsőkövesd

     Fekete István okleveles gazda, író ezen a vidéken dolgozott és vadászott gróf Mailáth György hitbizományi uradalmában Bakócán, az 1926-1929 közötti években, mint segédtiszt. Az itt szerzett élményei emlékére helyezte el a Mecseki Erdészeti Zrt. az emléktáblákat, amelyeken az író saját szavaival meséli el a történteket, vagy egy félévszázados szép vadászélet gazdag tapasztalatait adja át.

     Az emlékösvény táblái a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túra útvonal mellett találhatók Hollófészek és Felsőkövesd között.

Térkép:

www.mecsekerdo.hu

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.